A A A

Μηχανογραφικό και επαγγέλματα του μέλλοντος

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

Ποιες σχολές έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Οι καθηγητές του SCHOOLDOCTOR συμβουλεύουν τους μαθητές  να συλλέγουν πληροφορίες για κάθε τμήμα μέσα από οδηγούς σχολών ώστε να έχουν μια εικόνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα, τους χώρους εργασίας άλλα και τα προβλήματα του κάθε επαγγέλματος. Χρήσιμο είναι να διαβάσουν προσεκτικά όλα τα τμήματα του ενός ή των δύο επιστημονικών πεδίων και κατόπιν να επιλέξουν εκείνα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο.

Μην υποτιμάτε τα ΤΕΙ

Στα ΤΕΙ υπάρχουν τμήματα με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας, αλλά και «διασύνδεση» με ΑΕΙ, όπως για παράδειγμα το ΤΕΙ Νοσηλευτικής με το αντίστοιχο των ΑΕΙ, αλλά και το ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής με τα τμήματα Νηπιαγωγών των Πανεπιστημίων.  

Οχι με κριτήριο τις περσινές βάσεις

Βασικό κριτήριο πρέπει να είναι οι σχολές που ανταποκρίνονται στις δεξιότητές τους και όχι οι βάσεις της προηγούμενης χρονιάς και είναι λάθος να μην επιλέγουν σχολή που τους αρέσει και έχει αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας, επειδή η βάση της είναι χαμηλή. Υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 18.000 μόρια και από ανασφάλεια ή φόβο, δηλώνουν ως πρώτη επιλογή σχολές που δεν έχουν καμία τύχη στη μάχη της επαγγελματικής  αποκατάστασης.

Τα επαγγέλματα με τις καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας

Στοιχεία από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε., την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Θεόδωρου Κατσανέβα για τις προοπτικές εργασίας και του CEDEFOP για τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ευρώπη έως το 2020, συγκλίνουν ότι οι επαγγελματικοί τομείς που έχουν προοπτική είναι:

  • Πληροφορική: Προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών με εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες, αναλυτής, σχεδιαστής και σύμβουλος σε θέματα τεχνολογίας 
  • Υπηρεσίες υγείας: Τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, ακτινολόγος-ραδιολόγος, νοσηλευτής και επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την φροντίδα και την περίθαλψη ηλικιωμένων. Παραϊατρικά επαγγέλματα, π.χ. εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, αλλά και επαγγέλματα που σχετίζονται με τον χώρο της αισθητικής 
  • Υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, αλλά και επαγγέλματα που σχετίζονται με επιδιορθώσεις και ανακαινίσεις σπιτιών.
  • Επιχειρήσεις έτοιμου φαγητού, μάγειρες, ζαχαροπλάστες. 
  • Φοροτεχνικοί, λογιστές είναι από τα επαγγέλματα που «έχουν δουλειά» τον τελευταίο καιρό κυρίως λόγω των συνεχών αλλαγών σχετικά με την φορολογία, τις έκτακτες εισφορές κ.ο.κ.
  • Εμποροπλοίαρχοι, μηχανικοί εμπορικού ναυτικούΠρόκειται για «σίγουρα» επαγγέλματα, με την έννοια ότι πάντα θα υπάρχουν εμπορικά πλοία στην Ελλάδα και πάντα θα έχουν ανάγκη από άτομα να τα στελεχώσουν. 
  • Βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, ενεργειακές τεχνολογίες και όσα επαγγέλματα ασχολούνται με την ένταξη του φυσικού αερίου, των φωτοβολταϊκών και άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας, στη ζωή μας.
  • Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων. Επάγγελμα που στον Ελλάδα παραμένει σε ζήτηση, καθώς το τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό γνωρίζει αύξηση.

Oι μαθητές μας αγαπούν το SCHOOLDOCTOR

        Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι με τα online μαθήματα νιώθω σαν να βρίσκομαι μέσα σ’ ένα πραγματικό εργαστήριο, είναι μια πρωτόγνωρη εκπαιδευτική εμπειρία.
Αντρέας Δ. - Αθήνα

        Το να μην χάνω χρόνο είναι σημαντικό τώρα που προετοιμάζομαι για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Με το SchoolDoctor συνδυάζω το φροντιστήριο με την άνεση του σπιτιού μου.
Αθηνά Κ. - Κόρινθος

       Οι υπηρεσίες του SchoolDoctor είναι εξαιρετικές. Το πρόγραμμα Mentoring με εμψυχώνει και με στηρίζει όταν αγχώνομαι.
Μαργαρίτα A. - Κοζάνη